De Engelse Springer Hoeve
  Nieuws
 
FAIR-PUP Weet wat je in huis haalt!

Fair-Pup
Een pup is geen product, maar wordt door sommige fokkers wel zo gezien. Om te voorkomen dat je een pup koopt bij een foute fokker, met alle nadelige gevolgen van dien (ziekte/agressie/extra kosten), helpen ze je op deze site bij het zoeken naar een FAIRPUP. Een FAIRPUP is een pup uit een eerlijk nest.
FAIRPUP en de FAIRPUP-Check zijn een initiatief van de Koninklijke Hondenbescherming.

De Hondenbescherming komt al meer dan honderd jaar op voor het welzijn van honden en voor verantwoord hondenbezit. Sinds 2012 mag de organisatie zich Koninklijk noemen.

Spijtig genoeg bestaat er in onze huidige tijd nog steeds dierenmishandeling. Ook verwaarlozing komt nog vaak voor. Door onwetendheid kopen veel mensen bovendien een hond zonder dat zij goed voor het dier kunnen zorgen. Of ze kopen een van de 120.000 pups die jaarlijks in de ellende van de malafide hondenfokkerij worden verhandeld. Zo houden ze zonder het te weten deze dieronvriendelijke industrie in stand.

Om dat leed onder honden te voorkomen en te bestrijden, voert de Hondenbescherming een aantal activiteiten uit. Met hulp van haar leden, donateurs en adoptanten. Koninklijke Hondenbescherming
   
 Show line / jachtspringer De verschillen tussen een jachtspringer en een show line springer.

De Engelse Springer Spaniel behoort tot de Rasgroep "Staande Jachthonden, Spaniels en Retrievers" Het oorspronkelijke werk van de Engelse Springer Spaniel bestond uit het opstoten van wild en vogels uit de dekking ('springing'). Maar hij is veelzijdig; hij apporteert ook. Vooral in het begin van zijn bestaan waren er veel overeenkomsten met de Welsh Springer Spaniel. In 1902 besloot de Engelse Kennel Club om de Engelse Springer Spaniel te erkennen als een afzonderlijk ras, omdat hij iets groter is dan zijn neef de Welsh. De Engelse Springer Spaniel is een gehoorzame, volhardende jachthond. Het is één van de grootste Spaniels, met een krachtig gebouwd lichaam en stevige voeten. Daarom werkt hij gemakkelijk in elk terrein. Ook als show hond is de Engelse Springer Spaniel populair. Het staat vast dat het ras vrij oud is, want er werd al een beschrijving van de 'springing' Spaniel gevonden in de publicatie 'Treatise of Englishe Dogges' uit 1576 van Dr. Johannes Caius. [Beschrijving overgenomen van de ESSCN]

Er zitten wezenlijke verschillen tussen een jachtspringer en een show line springer. Ook de beoordeling en kwalificatie van de twee uitvoeringen is verschillend ondanks het feit dat het allebei Engelse Springer Spaniels zijn. De jachtspringer is een echte werkhond die specifieke jachttraining krijgt en daar ook certificaten voor kan halen zoals een africhtcertificaat of een jachtgeschiktheidscertificaat.
De show line springer krijgt in principe geen jachttraining en krijgt hoofdzakelijk een beoordeling op het exterieur. Voordat een show line springer uitgebracht kan worden voor een keuring dient de eigenaar een zogenaamde ringtraining te volgen waar men leert hoe de springer voor de jury moet worden voorgebracht.

De jachtspringer is in zijn uiterlijk iets "ieler" dan de show line springer, ook is het behang over het algemeen bij de jachtspringer minder prominent aanwezig en de show line springer is vaak wat groter dan de jachtspringer.
Maar beide springers zijn van het type Engelse Springer Spaniel en worden dus ook gelijkwaardig gekeurd. En op dat vlak treden de problemen op. De jachtspringer heeft over het algemeen wat meer moeite om aan de exterieur eisen te voldoen en de showline springer heeft weer meer moeite om de jacht kwalificatie te behalen.

Eigenlijk zou dit ras moeten worden opgedeeld in twee sub-rassen te weten de show line springer en de jachtspringer.
Show line typeJachtspringer type

Links het Show Line type en rechts het Jachtspringer type van de Engelse Springer Spaniel.
 
   
Ogentest Ogentest

Onze vaste oogarts is met pensioen gegaan en de vervangende oogarts berekend een prijsverhoging van ruim 400% per pup. Wij stoppen daarom met het standaard uitvoeren van de zevenweken ogentest. Op verzoek en tegen betaling voeren wij deze test nog wel uit.
   
DNA afgifte Het belang van verplichte DNA materiaal afgifte per juli 2014.

Per medio juli 2014 zijn fokkers verplicht om van zowel de moeder als vaderhond en van de pups DNA materiaal af te staan aan de Raad van Beheer. Reden hiervoor is de 100% vaststelling van de afstemming. Dit is een uitstekende ontwikkeling aangezien er fokkers zijn die nog wel eens aanrommelen met de afstamming. Een voorbeeld is bijvoorbeeld dat een dekking met een geplande dekreu niet goed lukt. De fokker laat dan voor de zekerheid een andere dekreu de reeds gedekte teef nog eens dekken.

Van welke vaderhond zijn dan de pups die geboren gaan worden!


Met het afstaan van DNA materiaal kan de Raad van Beheer bij iedere dekking, met 100% zekerheid, vaststellen dat de afstamming klopt.
   
   
Stamboom Stamboom informatie bij Raad van Beheer

Afstamming Online
Via Stambomen Online kunt u de afstamming van rashonden ingeschreven in het NHSB opvragen én uitprinten. U kunt zoeken op (een gedeelte van) de naam van de hond, NHSB (Stamboom)-nummer of chipnummer (indien door de Raad van Beheer geregistreerd).